ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για το θέμα του γιατρού στα ξενοδοχεία

 Με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Θάνο Πλεύρη, υπουργό Υγείας και Βασίλη Κικίλια, υπουργό Τουρισμού, που κοινοποιείται και στον Άκη Σκέρτσο, υπουργό Επικρατείας, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), διαμαρτύρεται έντονα για την ρύθμιση που προβλέπει σύμβαση με γιατρό για τα ξενοδοχεία, λόγω της πανδημίας Covid, όπως αναφέρει το money – tourism.gr.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, “Από την 1η Ιουνίου καταργήθηκε το σύνολο σχεδόν των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ενώ όμως όλη η οικονομία λειτουργεί πλέον χωρίς ουσιαστικά μέτρα (για να μην αναφερθούμε στην βραχυχρόνια μίσθωση που καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας λειτουργεί χωρίς πρωτόκολλα, όπως άλλωστε και χωρίς κανόνες, προϋποθέσεις και επιβαρύνσεις), στα ξενοδοχεία παραμένουν περιορισμοί που δεν συνάδουν με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

Αναφερόμαστε στην υποχρέωση των καταλυμάτων δυναμικότητας άνω των 50 δωματίων να απασχολούν ιατρό για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19, υποχρέωση που για λόγους που αγνοούμε και ειλικρινά αδυνατούμε να φανταστούμε παραμένει σε ισχύ”.

Και συνεχίζει η επιστολή: “Κατά το έτος 2020 όταν μας επιβλήθηκε (προσωρινά υποτίθεται) η συγκεκριμένη υποχρέωση δεν προβάλαμε κάποια ένσταση για το πρόσθετο κόστος που θα προκαλείτο στα μέλη μας, ασχέτως αν αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπήρχε για άλλο κλάδο της οικονομίας.
Μετά από δύο χρόνια όμως και με όλη την οικονομία πλέον ανοικτή ποια η χρησιμότητα της υποχρεωτικής συνεργασίας με ιατρό για τη διαχείριση περιστατικών Covid;
Όταν φέτος τέθηκε το ζήτημα να μη λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου τα ξενοδοχεία καραντίνας, ο κλάδος μας συμφώνησε, καθώς βρισκόμαστε σε μια χρονιά επιστροφής στη κανονικότητα.
Η επιστροφή όμως στη κανονικότητα δεν συνάδει με παρόμοιες υποχρεώσεις που δεν καλύπτουν πλέον πραγματικές ανάγκες, αλλά έχουν εξελιχθεί σε ρυθμίσεις συντεχνιακού χαρακτήρα”.

Δήλωση Γρηγόρη Τάσιου

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναστολή των περιορισμών λόγω Covid-19 και την επιστροφή στη κανονικότητα από 1η Ιουνίου σε σχέση με τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο τουρισμός μας, μετά από δύο χρόνια σκληρών περιορισμών λόγω πανδημίας επιστρέφει στην κανονικότητα για να στηρίξει περισσότερο την ελληνική οικονομία. Η χώρα μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας δημοφιλής και ασφαλής προορισμός και ο ξενοδοχειακός μας κλάδος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σήμερα, προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι την ίδια στιγμή που αίρεται η υποχρεωτικότητα περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν όταν η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση (μάσκες, πιστοποιητικά κλπ.), η συνεργασία με ιατρό Covid παραμένει ωστόσο επιβεβλημένη (και όχι προαιρετική) για όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 50 δωματίων, στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αλήθεια, τι νόημα έχει σε αυτή τη συγκυρία, να επιβαρύνονται περαιτέρω τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, οι οποίες εκτός από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας, πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις;

Είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται άμεσα να απαντηθεί μόνο στη σφαίρα του ρεαλισμού και της κοινής λογικής. Αλλιώς, θα μιλάμε για ρυθμίσεις συντεχνιακού χαρακτήρα που δεν μπορούν να έχουν πλέον καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας»

inkefalonia.gr

Related Articles

Back to top button