ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

ΑΓΥΙΑ Α.Ε.: Στο σφυρί τα… «βοσκοτόπια» του Καλογρίτσα στην Ιθάκh

Έκταση 1.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη της ΑΓΥΙΑ Α.Ε. βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Νοέμβριο με τιμή εκκίνησης 880.000 ευρώ – Η κατάσχεση και η περιπετειώδης προϊστορία

Πριν από έξι περίπου χρόνια έγινε «διάσημη», συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας καθώς έμελλε να πρωταγωνιστήσει σε εκείνη την αλησμόνητη διαδικασία για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών όταν προσφέρθηκε ως εγγύηση για τη συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα.

Ο λόγος για την έκταση της εταιρείας ΑΓΥΙΑ Α.Ε., στην Ιθάκη, που «βαφτίστηκε» εκείνο το θυελλώδες φθινόπωρο του 2016 ως «βοσκοτόπια».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, μέρος αυτής της μεγάλης έκτασης που κατά το παρελθόν προοριζόταν να φιλοξενήσει μια μεγάλη τουριστική επένδυση, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, βγαίνει στο σφυρί.

Ειδικότερα, πρόκειται για 1.000 στρέμματα της εν λόγω εταιρείας στην Ιθάκη που έχει προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό στις 2 Νοεμβρίου 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς 880.000 ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η “Vega II NPL Finance DAC”, -ειδική διάδοχος της Τράπεζας Πειραιώς-, που εκπροσωπείται από την Intrum, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 300.000 ευρώ, που, όπως αναφέρεται, «αποτελεί μέρος του συνολικού επιταχθέντος ποσού, και μάλιστα έναντι του επιδικασθέντος κεφαλαίου, με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της υπέρ ης η εκτέλεση, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό, καθ’ ότι ο περιορισμός στο ως άνω ποσό έγινε αποκλειστικά και μόνο για μείωση των εξόδων εκτέλεσης».

Το ακίνητο περιήλθε στην εταιρεία μέσω αγοράς που έγινε στις 31 Μαΐου 1987 και βαρύνεται με δύο προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Λαϊκής Τράπεζας, εγγραφείσες στις 14/11/2002 για ποσό 210.000 ευρώ και στις 23/3/2007 για ποσό 1.590.000 ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού πρόκειται για μια αγροτική έκταση, εκτός σχεδίου πόλεως, με τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματά της, 1.024.090 τ.μ., που βρίσκεται στη νήσο Ιθάκη, στην τοπική κοινότητα Περαχωρίου του Δήμου Ιθάκης, η οποία αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης αγροτικής έκτασης, που αποτελείται από χωράφια και βοσκήσιμους τόπους, κατά τους τίτλους κτήσεως 6.000 στρεμμάτων, «πράγματι δε 3.000 στρεμμάτων» και η οποία εκτείνεται στις θέσεις «Χειροκούμασα, Αγριλιές, Χαλίκι, Κακό Λαγκάδι, Τάλαρο, Πιοτιλή, Ράχη, Αγριοσυκιά, Λίμπες, Ρουπιώνη, Κομπί, Ιερό Νικόλα, Ράχη, Κλειαντοπούλου, Ιταλό, Κήπους, Φουρνιά, Βαθύ Λακρύλι, Λαχανά, Στάνη, Γέρου Ανδρέου. Λαγκάδια, Δραπάνι, Ρόγκα, κυρά Λαγκάδι, Κατορί, Κουτσοπιδιά, Ναξούς, Φυκότρυπα, Κόντρες, Αγιά Γέρου, Πέτρου Κάβο μέχρι Γέρο Δήμου Κάβο».

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «κατά την εξωτερική αυτοψία – παρατήρηση διαπιστώθηκε πως πρόκειται για αγροτική έκταση επικλινή που περιλαμβάνει βοσκοτόπια και δασικές -δασώδεις εκτάσεις, μη οριοθετημένη-περιφραγμένη με πρόσβαση μέσω αγροτικής οδού σε κακή κατάσταση». Με βάση την ίδια έκθεση, η αγοραία αξία της έκτασης προσδιορίζεται σε 0,86 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, και συνολικά 880.717,40 ευρώ και λόγω στρογγυλοποίησης 880.000 ευρώ.

Η περιπετειώδης ιστορία

Αυτή η συνολική έκταση έχει μια περιπετειώδη ιστορία. Και τούτο καθώς δεν κατάφερε να αξιοποιηθεί ούτε για να φιλοξενήσει μεγάλη τουριστική επένδυση, αλλά ούτε και ως εγγύηση για απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας. Ειδικότερα, το 2013 η ΑΓΥΙΑ Α.Ε. υπέβαλε αίτηση ένταξης στο “fast track” για την υλοποίηση του τουριστικού παραθεριστικού-τουριστικού χωριού “Ithaca Resort”, με το ύψος της επένδυσης να κινείται μεταξύ 800 εκατ.-1 δις ευρώ.

Ωστόσο, μετά την αξιολόγηση από την Invest in Greece, δεν προωθήθηκε στο τραπέζι της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς η εταιρεία εφέρετο να μην κατέβαλε τις 300.000 ευρώ, που ήταν η διαχειριστική αμοιβή προς τον φορέα και αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων. Σε μετέπειτα δήλωση του επικεφαλής της εταιρείας, όμως, γινόταν λόγος για «ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, το 2014, για πρόταση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου ως Στρατηγική Επένδυση».

Λίγα χρόνια μετά, το 2016, η έκταση (περί τα 5.000 στρέμματα, όπως λεγόταν τότε) βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς αποτέλεσε την εγγύηση του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα (γιού του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα) με στόχο να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για την αποπληρωμή των 52,6 εκατ. ευρώ που προσέφερε για την εξασφάλιση μίας εκ των τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών. Γύρω από την πραγματική αξία αυτής της έκτασης υπήρξαν πολλά σενάρια, αμφισβητήσεις και αντικρουόμενες εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι η ΑΓΥΙΑ Α.Ε. συστάθηκε το Νοέμβριο του 1986 και σύμφωνα με την τελευταία Γενική Συνέλευση, στις 22 Ιουνίου 2021, το Δ.Σ. αποτελείται από μέλη της οικογένειας Καραμπάτσου, με επικεφαλής (Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο) τον Σπυρίδωνα Καραμπάτσο.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, ο Σπ. Καραμπάτσος σε μια εκτενή δήλωσή του κατήγγειλε «συκοφαντική, ψευδή και χυδαία» επίθεση εναντίον του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

-Η ΑΓΥΙΑ ΑΕ λειτουργεί ανελλιπώς από το 1987 έως σήμερα και είναι ελληνική και όχι offshore εταιρεία.
-Η ακίνητη περιουσία του στην Ιθάκη δεν υπήρξε ποτέ τσιφλίκι, ούτε εκκλησιαστική ή άλλη περιουσία, αλλά προέρχεται από την αγορά και συνένωση εκατοντάδων ιδιοκτησιών, επί των οποίων δεν υπάρχει καμία διεκδικητική αγωγή, ούτε αξίωση.
– Αναφερόταν στην αξία της έκτασης 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη, με 5 χιλιόμετρα πρόσοψη στην θάλασσα, αλλά και στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 738,4 εκατ. ευρώ που υπέβαλλε η εταιρεία για υπαγωγή στις διατάξεις περί Fast Track.

Ακόμη, διεμήνυε ότι «το εάν, το πώς, το πότε και για ποιον λόγο διαθέτω την περιουσία μου, συνιστά συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και επ΄ αυτού δεν πέφτει λόγος σε κανέναν».

Τελικά, όμως, ούτε η επένδυση προχώρησε, ούτε η διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας ευδοκίμησε, ενώ τώρα ένα μεγάλο μέρος αυτής της έκτασης βρίσκεται αντιμέτωπο με το σφυρί

Related Articles

Back to top button