ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Δημήτρης Κοντομηνάς: Η άνοδος και η πτώση ενός δαιμόνιου επιχειρηματία

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς που απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 χρονών ήταν ένας επιχειρηματίας που σημάδεψε την οικονομική ζωή του τόπου τα τελευταία 40 χρόνια. 

Η επιχειρηματική του σταδιοδρομία έχει δύο στάδια: την άνοδο και την πτώση. Στην προσωπική του ζωή όμως και στην κοινωνική του δραστηριότητα ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος, με ήθος και ευαισθησίες. Οι συνεργάτες του μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για αυτόν και υπάρχουν άπειρες ιστορίες και όχι αστικοί μύθοι για τη βοήθεια που παρείχε σε όσους ζητούσαν τη στήριξή του.

Γεννήθηκε το 1939 και μετά τις σπουδές του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού εργάστηκε ως ασφαλιστής στην Alico. Το 1969 ιδρύει την Interamerican την οποία σε λίγα χρόνια την κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικές του κινήσεις, «ήταν μαγικές» αναφέρει στενός συνεργάτης του στο iefimerida. «Πάντα πουλούσε στο peak και η κάθε καινούργια δουλειά του έδινε τον τόνο στην αγορά, όπως για παράδειγμα η ίδρυση της τράπεζας Interbank».

Εκτός από τον ασφαλιστικό χώρο ανέπτυξε πολυσχιδείς δραστηριότητες στον τραπεζικό κλάδο, στην τηλεόραση, στα θεάματα, σε εμπορικές επιχειρήσεις, σε αεροπορικές επιχειρήσεις αλλά και στην ίδρυση εταιρειών στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 2001 πούλησε την Interamerican στην Ολλανδική Eureko. Είχε προηγηθεί η πώληση της Interbank στη Eurobank. Μετά ίδρυσε τη NovaBank μαζί με τους Πορτογάλους του ομίλου Μillenium αλλά το 2005 πούλησε το 50% που κατείχε αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες.

Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τις πετυχημένες αυτές συναλλαγές η ρευστότητά του ξεπερνούσε τα 500 εκατ ευρώ ενώ το σύνολο της περιουσίας του (ακίνητα, συμμετοχές κ.α) προσέγγιζε τα 800-900 εκατ ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button