ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΚΤΕΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Το ΚΤΕΟ Ληξουρίου ανήκει ως αγροτεμάχιο στον πρώην Δήμο Παλικής, ενώ οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η άδεια οικοδομής εκδόθηκε το 1991 επί δημαρχίας Φιλιππάτου  Γ.   και πρωτολειτούργησε  το 1996.

Κατά τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του ήταν στελεχωμένο από δύο υπαλλήλους του Γραφείου Συγκοινωνιών και λειτουργούσε μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αργότερα, επανδρώθηκε με 4 υπαλλήλους και λειτουργούσε όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός Τετάρτης.

Οι υπηρεσίες που πρόσφερε ήταν σημαντικές για την τοπική κοινωνία της Παλικής αλλά και για όλο το νησί, αφού  εκτός των άλλων,  εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κανένα άλλο ΚΤΕΟ στην Κεφαλονιά και δεν χρειάζονταν οι πολίτες να μεταφέρονται σε όμορους νομούς για να εξυπηρετηθούν. Το 2013 έγινε ολική μηχανογράφηση, φτιάχτηκαν  δύο αυτόματες γραμμές  (φρενόμετρο, αμορτισόμετρο, φωτόμετρο, αναλυτής καυσαερίων κλπ), παρέχοντας τις υπηρεσίες του μέχρι τους σεισμούς του2014. Με τους σεισμούς προκλήθηκαν ζημιές  στο κτίριο και ειδικότερα υπόστεγο ελέγχου καυσαερίων, στην οροφή και γενικά προέκυψαν προβλήματα σχετικά με τη στεγανότητα του κτιρίου και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις διακόπτοντας έτσι  τη λειτουργία του.

Το 2015 μετά από αίτημα της  Δ.Τ.Υ. της Περιφέρειας προς το ΤΑΣ, έγινε ο σχετικός  έλεγχος από τον ΤΑΣ και στις 10-1-2022 εκδόθηκε άδεια επισκευής.

Ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, και δεν υπήρξε καμία μέριμνα ούτε από την τότε  Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, ούτε από την Περιφέρεια Ι.Ν. για να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών. Αντίθετα μάλιστα, εγκαταστάθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία  ενώ σε η χρήση του εσωτερικού χώρου για άσχετες σχετικά με το χώρο Δημοτικές εργασίες, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν   ζημιές όπως π.χ. στο ηλεκτρονικό κύτταρο της αυτόματης γραμμής των φορτηγών. Επίσης λόγω πλήρους αδιαφορίας όλων των τοπικών αρχών τα τελευταία χρόνια (Δήμου και ΠΙΝ),και της εγκατάλειψης του κτιρίου στις φυσικές συνθήκες και άλλες φθορές,  δημιούργησαν επιπλέον ζημιές στο κτίριο και την περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και η σημερινή κατάσταση του κτιρίου,  αποδεικνύουν ότι άλλη μια δημόσια υποδομή που  κάλυπτε μια λαϊκή ανάγκη  με πολύ χαμηλό κόστος για τους πολίτες, εγκαταλείφθηκε από το κράτος και την τοπική διοίκηση, ακριβώς γιατί δεν απέφερε κέρδη αλλά αντίθετα αποτελούσε «περιττό  κόστος». Για μια ακόμη φορά η αρχή του «κόστους- οφέλους» της Ε.Ε. και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και παράτησαν στην τύχη του το ΚΤΕΟ Ληξουρίου, βρήκε την εφαρμογή της, φορτώνοντας με άλλο ένα χαράτσι το λαό και αφήνοντας τις ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις του να καταρρεύσουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημ.Αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν χωρίς χρονοτριβή ότι απαιτείται ώστε σε συνεργασία με την ΠΙΝ να επαναλειτουργήσει το ΚΤΕΟ Ληξουρίου. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η άμεση παρέμβαση ώστε να προστατευθεί ο χώρος και να επισκευαστεί για να γίνει λειτουργικός προς όφελος του λαού της Παλικής και της Κεφαλονιάς συνολικότερα.

Πηγή:kefalonianews.gr

Related Articles

Back to top button