ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη για τον Αντώνη Συκάρη – Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του μεγάλου αλπινιστή

Σε όλους τους Έλληνες και στη μικρή εγγονή του αφιέρωνε μόλις χθες ο κορυφαίος ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης, τη μεγάλη του επιτυχία για την ανάβαση στην κορυφή Νταουλαγκίρι, ύψους 8.167 μέτρων, στο Νεπάλ. Λίγο αργότερα, άφηνε την τελευταία του πνοή, κατά την κατάβαση, χτυπημένος από τη νόσο των ορειβατών σε υψόμετρο 7.400 μέτρων και «ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου», όπως αναφέρεται στην ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που έκανε γνωστό το θάνατό του. Ο Αντώνης Συκάρης υπήρξε ο σημαντικότερος Έλληνας αλπινιστής.

«Αν ο πατέρας μου έπρεπε να φύγει από τη ζωή με κάποιο τρόπο, θα ήταν μόνο εκεί στο βουνό- το βουνό των Ελλήνων». Είναι τα λίγα λόγια που αφιερώνει συντετριμμένος στη μνήμη του, ο γιος του Γιάννης. Είχε προηγηθεί μερικές ώρες νωρίτερα, το μήνυμα του πατέρα, αυτό με το οποίο ενημέρωνε την οικογένεια για την κατάκτηση του στόχου. Την 6η από τις 14 κορυφές της γης, άνω των 8.000 μέτρων.

Τριάντα δύο χρόνια ορειβασία και αναρρίχηση. Εξήντα έξι ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Εξακόσιες δεκαπέντε ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις 24 Μαρτίου ο Αντώνης Συκάρης αποχαιρετά τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά και αναχωρεί για τα Ιμαλάια. Την τελευταία του επιτυχία θα αφιερώσει στην εγγονούλα του, την Ίριδα.

«Είναι μεγάλη απώλεια για την ορειβατική κοινότητα το σημερινό νέο. Είναι ο 3ος Έλληνας που πεθαίνει στο συγκεκριμένο βουνό. Ο Αντώνης αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους νεότερους. Στόχος του ήταν να ανέβει και τις 14 κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης που είχε κάνει πολλές αναρριχήσεις μαζί του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τον Αντώνη Συκάρη αποχαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του πιο σπουδαίου Έλληνα ορειβάτη, του Αντώνη Συκάρη. Γνώριζα τον Αντώνη προσωπικά. Είχαμε συζητήσει τι είναι αυτή η ακαταμάχητη έλξη που ωθεί τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυνατότητες του για να βρεθεί σε υψόμετρα στα οποία το σώμα φτάνει στα όριά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Συκάρης έως το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε να δοκιμάζει τα όριά του. Σε όλες τις αποστολές του έστελνε το μήνυμα: «Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου… Κάποια στιγμή, θα πραγματοποιηθούν!!!».

Related Articles

Back to top button