ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κεφαλονιά: Πόλος έλξης για ξένους αγοραστές το νησί – Τεράστια η ζήτηση για βίλες «πάνω στο κύμα»

Δεν είναι μόνο πολύ καλή η πορεία του τουρισμού στο πανέμορφο νησί του Ιονίου αλλά και στον τομέα του Real Estate τα μηνύματα είναι παραπάνω από αισιόδοξα – Ποιοι ξένοι αγοράζουν ακίνητα, σε ποιες τιμές και ποιες περιοχές του νησιού προτιμούν –  Πρώτες στις προτιμήσεις τους οι πολυτελείς βίλες δίπλα στη θάλασσα

Ανοδική είναι η πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά με τις πληρότητες στην πλειοψηφία των καταλυμάτων να ξεπερνούν το 90% αυτή την περίοδο, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις ξενοδόχων του νησιού στο protothema.gr τους επόμενους μήνες οι πληρότητες θα αγγίξουν το 100%. Έτσι, οι επιχειρηματίες του τουρισμού συμβουλεύουν όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το πανέμορφο νησί του Ιονίου αυτό το καλοκαίρι να κλείσουν έγκαιρα κατάλυμα.

Στην Κεφαλονιά η τουριστική σεζόν ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου με επισκέπτες που φτάνουν απευθείας με πτήσεις τσάρτερ στο νησί. Οι επισκέπτες είναι, κατεξοχήν, Βρετανοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Σουηδοί και Σλοβάκοι ενώ την υψηλή περίοδο (High Season) «αποβιβάζονται» στο νησί δεκάδες Ιταλοί, που έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν απευθείας από το Μπάρι στο λιμάνι της Σάμης. Στην Κεφαλονιά τα καταλύματα είναι πολλά, κάθε είδους και κατηγορίας, από διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία και συγκροτήματα με σουίτες ενώ οι τιμές τους ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και τις παροχές του κάθε καταλύματος. Πάντως, στο νησί υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια ενώ οι φυσικές ομορφιές της Κεφαλονιάς και τα σπάνια γεωλογικά φαινόμενα θα μαγέψουν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη.

Μεσιτικό γραφείο στην Κεφαλονιά πουλά 4 με 5 ακίνητα τον μήνα σε ξένους!

Όμως, εκτός από τον τουρισμό που διαγράφει εξαιρετικά ανοδική πορεία και ο τομέας του Real Estate γνωρίζει «μεγάλες δόξες», αν μάλιστα, αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη διεθνώς περίοδο με έναν πόλεμο να μαίνεται στην Ευρώπη, την επισιτιστική ανασφάλεια να γίνεται ορατή, την ενεργειακή κρίση να δημιουργεί επιπλέον «πονοκέφαλο» στις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώ η πανδημία μας υπενθυμίζει πως είναι ακόμα εδώ… Όλα τα παραπάνω δεν πτοούν τους ξένους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την αγορά ακινήτων στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου. Σύμφωνα με τον διευθυντή μεσιτικού γραφείου στο Αργοστόλι, Βρετανοί και Ιταλοί, πρωτίστως, αλλά και Γερμανοί, Γάλλοι και Ισπανοί, ζητούν να επενδύσουν στην Κεφαλονιά. Ποιες περιοχές του νησιού προτιμούν, πόσα χρήματα διαθέτουν και τι απαιτήσεις έχουν;

«Οι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή της Λειβαθούς, στη Σκάλα και στα χωριά στην περιοχή του Φισκάρδου, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αγοράζουν βίλες “πάνω στο κύμα”, επιπλωμένες, με θέα και θέλουν να διαθέτουν οπωσδήποτε πισίνα», μας είπε μεσίτης από το Αργοστόλι και πρόσθεσε πως οι ξένοι υποψήφιοι αγοραστές ψάχνουν για βίλες από 40 τ.μ. μέχρι 100 με 150 τ.μ., και πληρώνουν από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί είναι οι ξένοι που δείχνουν προτίμηση και στην αγορά γης. Αγοράζουν από 2 μέχρι 3 στρέμματα και πληρώνουν από 60.000 ευρώ μέχρι 150.000 ευρώ.

Αλλά και οι παλιές κατοικίες στην όμορφη πόλη του Αργοστολίου δεν αφήνουν αδιάφορους τους ξένους επενδυτές. Μεσίτης δήλωσε στο protothema.gr πως οι κατοικίες στο Αργοστόλι και στα χωριά κοντά στην πρωτεύουσα πωλούνται γύρω στις 150.000 ευρώ. Ο ίδιος, δήλωσε πως το δικό του μεσιτικό γραφείο πουλά κατά μέσο όρο δύο με τρία ακίνητα τον μήνα σε ξένους επενδυτές. Μεσίτης που διατηρεί γραφείο Real Estate για πολλά χρόνια στο Αργοστόλι δήλωσε στο πως πουλά τέσσερα με πέντε ακίνητα τον μήνα σε ξένους.

Τι κάνουν οι ξένοι με τα ακίνητα που αγοράζουν στην Κεφαλονιά; Κάποιοι τα χρησιμοποιούν μόνο για ιδιοκατοίκηση, οι περισσότεροι, όμως, συνδυάζουν την ιδιοκατοίκηση με τις «business» στον τομέα του τουρισμού, δηλαδή, μένουν οι ίδιοι στα ακίνητα που αγοράζουν για κάποιους μήνες και τους υπόλοιπους τα εκμεταλλεύονται αφού τα νοικιάζουν σε τουρίστες με βραχυχρόνια μίσθωση (AIRBNB, Booking.com κλπ). Αλλά και οι μεσίτες δεν ωφελούνται μόνο από την πώληση του ακινήτου στον ξένο επενδυτή αφού προσφέρουν και περαιτέρω υπηρεσίες, όπως την κατασκευή του ακινήτου σε γη που αγοράζει ο ξένος επενδυτής ή την συντήρηση του ακινήτου (βαψίματα, συντήρηση πισίνας, φροντίδα κήπων), την περίοδο που ο επενδυτής απουσιάζει στην πατρίδα του.

Πάντως, υπάρχουν και ακίνητα στην Κεφαλονιά στα οποία οι ξένοι επενδυτές «γυρίζουν την πλάτη». Πρόκειται για πολυτελείς βίλες των οποίων οι τιμές είναι «στο θεό», όπως μας είπε χαρακτηριστικά μεσίτης στο νησί. Οι ξένοι επενδυτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις πολύ μεγάλες βίλες των οποίων οι τιμές ξεκινούν από τα 400.000 ευρώ και φτάνουν έως και 700.000 ευρώ. Για αυτές τις περιπτώσεις «αφού οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να πουλήσουν, πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές, αλλιώς διώχνουμε επενδυτές», τόνισε διευθυντής μεγάλου μεσιτικού γραφείου στο Αργοστόλι.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Related Articles

Back to top button