ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

Μάκης Θεοτοκάτος: Που πάμε!

Γράφει ο Μάκης Θεοτοκάτος    

Πάνε πολλά χρόνια τώρα, που ο λαός μας δέχεται καθημερινά μια απίστευτη συρρίκνωση των εισοδημάτων του, με αποτέλεσμα την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του .

Βιώνει τα πάνδεινα περιμένοντας μάταια  με υπομονή και ελπίδα   ότι θα επανέλθει στον κανονικό ρυθμό ζωής του, που θα αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς ανασφάλειες , στερήσεις και ανισότητες.

Και ενώ τα χρόνια περνούν, η κρίση όλο και πιο πολύ βαθαίνει και τα εισοδήματα όλο και πιο πολύ συρρικνώνονται .                                                                                                               

  Ο εργάτης , ο υπάλληλος, ο συνταξιούχος, ο μικροεπιχειρηματίας, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης .

Η μεγάλη κρίση των μνημονίων σημάδεψε τη ζωή όλων μας και για μια μακρά περίοδο μνημονιακής υποταγής, ο κόσμος της εργασίας , ο μεροκαματιάρης βρίσκεται  σε απόγνωση .

Ξεπουλήσαμε τη χώρα για 99 χρόνια, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα και ΔΕΚΟ πέρασαν σε ξένα χέρια   και σε κερδοσκόπους παρόχους , που σήμερα ρυθμίζουν την αγορά.                                                                                                                                                     

 Η δημόσια υγεία παρουσιάζει σήμερα εικόνα πλήρους διάλυσης και η λειτουργία του ΕΦΚΑ   αντιμετωπίζει τεράστια λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα .                           

 Τα ταμεία ακόμα και στις χειρότερές τους εποχές, δεν είχαν την εικόνα πλήρους διάλυσης που επικρατεί σήμερα στον ΕΦΚΑ, με θύματα τους απλούς πολίτες που καταταλαιπωρούνται   και υποφέρουν .                                                                                            

Σήμερα όποιος δεν έχει φουσκωμένο  πορτοφόλι πεθαίνει .

Το τερατούργημα του Νόμου 4387/16 του Κατρούγκαλου, είναι ένα μείζον πρόβλημα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους και η αλλαγή του αναδεικνύεται ως   αναγκαιότητα για να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι, αλλά και για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος .                                                                                                         

  Η απαξίωση   της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ τοποθετεί τη χώρα μας πρώτη σε θανάτους σε όλη την Ευρώπη .

Η σημερινή Κυβέρνηση με αστραπιαίες   νομοθετικές διατάξεις, ξεπούλησε τη ΔΕΗ σε ξένα τραπεζικά συμφέροντα έναντι πινακίου φακής, με αποτέλεσμα σήμερα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος του κάθε νοικοκύρη να είναι δυσβάστακτοι .

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική  της άκρατης κεφαλαιοποίησης που εφαρμόζει η Ν.Δ , οδηγεί όλο και πιο πολύ στην αποδυνάμωση μισθών και συντάξεων .

Η απουσία ελέγχου των κερδοσκόπων και της ακρίβειας , έχει σαν αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι .

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία , αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κυρίαρχου και δημοκρατικού Κράτους και σαφή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη 

 Χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές , μεγάλη μεταναστευτική ροή κατακλύζει την Ευρώπη και ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας απλώνεται μπροστά μας .

Και μέσα σ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό,  κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του απλού πολίτη, του μεροκαματιάρη, του συνταξιούχου .                                            

      Η ακρίβεια , οι δυσκολίες  η φτώχεια και οι ανισότητες οδηγούν τον λαό μας σ’ ένα μαραθώνιο αγώνα επιβίωσης .                                                                                                               

  Ο πληθωρισμός καλπάζει, κανείς δεν είναι σίγουρος για τις αποδοχές του και παντού επικρατεί αγωνία, απόγνωση   και φόβος .           

  Η ανεργία, η ενεργειακή κρίση, η οικονομική αστάθεια και η ακρίβεια απειλούν την   επιβίωσή μας .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του και εάν συνεχιστεί για καιρό, είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων . Μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισυτιστικής κρίσης       λόγο του μπλοκαρίσματος των   Ουκρανικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων , αλλά και της αδυναμίας νέας παραγωγής .                                                                                     

  Σήμερα οι δικοί μας γεωργοί και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να στηρίξουν την παραγωγή τους εξ αιτίας των εξωφρενικών τιμών σε λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα, τροφές   καύσιμα κλπ .  

Με όλα αυτά ένας κοινωνικός αναβρασμός φαίνεται να βρίσκεται μπροστά μας και ένας πολύ δύσκολος   χειμώνας μας περιμένει, με αναπόφευκτες εντάσεις αντιπαλότητες   και συγκρούσεις .                                                                                                                                    

  Τα Ελληνοτουρκικά σε πολύ δύσκολη στενωπό, με τους εταίρους μας να κλείνουν τα μάτια και στη καλύτερη περίπτωση, να τηρούν την τακτική των ίσων αποστάσεων .

Σ’ ένα τέτοιο γκρίζο τοπίο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα .

Να εφαρμοστούν φιλεργατικές πολιτικές και να καταπολεμήσουμε τις παθογένειές μας

Να ληφθούν   μέτρα προστασίας της εργασίας .                  

Να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια των ισχυρών   σε βάρος των αδυνάτων .

Να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης .

Να προστατευτεί  ο καταναλωτής με πλαφόν στο λιανικό εμπόριο

Να ληφθούν μέτρα στήριξης   του πρωτογενούς   τομέα .    

Όλη αυτή η ζοφερή κατάσταση απαιτεί συναινετικές πολιτικές ,τόλμη, αποφασιστικότητα και ριζικές μεταρρυθμίσεις .  

ΜΑΚΗΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ

inkefalonia.gr

Related Articles

Back to top button