ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και σημαντικές ομιλίες ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του Routelab@Κέρκυρα – Συμμετοχή και από Κεφαλονιά

Με πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και σημαντικές ομιλίες ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του Routelab@Κέρκυρα στο ιστορικό κτίριο της Ιονίου Βουλής. Η αξιοποίηση του πολιτισμικού στοιχείου των Ιονίων Νήσων, η συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας κυριάρχησαν σε συζητήσεις γύρω από τη βαριά βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής, τον Τουρισμό.

Βασικοί στόχοι του Forum: “Το Ιόνιο Θερμοκοιτίδα της Δημιουργικής Βιομηχανίας“ αποτέλεσαν, η ανάδειξη των αναγκαιοτήτων της περιοχής και η οικοδόμηση της αναπτυξιακής Δημιουργικής Βιομηχανίας στα Ιόνια Νησιά.

Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα παραπάνω, μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμοδίου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα, της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη – Κράτσα Τσαγκαροπούλου , του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρου και του Προϊστάμενου της ΕΥΔ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κώστα Ασπιώτη.

Ν. Γιατρομανωλάκης : Μεγαλύτερη η συμβολή στο ΑΕΠ του πολιτιστικού κλάδου από αυτήν του κατασκευαστικού.

“Ο πολιτισμός έχει και μια προστιθέμενη αξία που είναι ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Να δούμε τον πολιτισμό ως αναπτυξιακό κλάδο. Να δούμε δηλαδή τον πολιτισμό, ως ένα κλάδο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή τη στιγμή ο πολιτισμικός κλάδος δεν αντιμετωπίζεται όπως οι άλλοι κλάδοι. Ο πολιτισμός συμβάλει στο ΑΕΠ περίπου στο 4% και η συμβολή του είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του κατασκευαστικού κλάδου” σημείωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Χρίστος Δήμας : Eίμαι αισιόδοξος πως μέσα στην τρικυμία η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή

“Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την ένταση και την έκταση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την οικονομία. Αν δεν είχαμε τις επιπτώσεις του πολέμου θα είχαμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές κρίσεις και ο σχεδιασμός διαμορφώνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Είμαι αισιόδοξος πως μέσα στην τρικυμία η χώρα θα βγει ακόμα πιο δυνατή. Θα έχουμε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και ρυθμούς ανάπτυξης” ανέφερε ο Υφυπουργός Ερευνάς και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας στην ομιλία του στο πλαίσιο του Forum του Routelab@Κέρκυρα, “To Ιόνιο Θερμοκοιτίδα της Δημιουργικής Βιομηχανίας¨.

Η πρώτη ημέρα του Routelab “Creative & Tourism Industry 4,0 “ ξεκίνησε με ομιλίες εμπνευσμένων ανθρώπων οι οποίοι αντλώντας ως δύναμη την παράδοση του τόπου καινοτομούν δημιουργώντας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των τουριστών.

Η νησιωτικότητα , η πολιτισμική κληρονομιά του τόπου καθώς και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την μοναδικότητα των τμημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης για την δημιουργία περιφερειακών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στα Ιόνια Νησιά.

Η πολιτισμική κληρονομία των Επτανήσων μπορεί αναδειχθεί τόσο ψηφιακά όσο και με την χρήση της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας , όπως παρουσιάστηκε και στο Workshop : “ Ψηφιακός Πολιτισμός και Τεχνολογίες Επαύξησης” με την συμμετοχή καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου και εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Αναπόσπαστο στοιχείο στο ταξίδι μεταφοράς και γνώσης η 7η τέχνη. Η έρευνα της διαΝΕΟσις παρουσίασε την θεαματική αύξηση κινηματογραφικών παραγωγών στο Μeetlab : «Kινηματογραφική Παραγωγή: η ιστορία μιας νέας ευκαιρίας ανάπτυξης», με την συμμετοχή της υπεύθυνης του νεοσύστατου Film Office από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Άντζελα Κροκίδη.

Η συζήτηση έγινε στον απόηχο του εξαιρετικά επιτυχημένου preevent του Routelab με τρείς ταλαντούχους νέους επτανήσιους σκηνοθέτες να παρουσιάζουν τις ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν και να απαντούν στα πολυάριθμα και ενδιαφέροντα ερωτήματα των παρευρισκόμενων.

Οι συζητήσεις μεταφοράς γνώσεις στο νησί των Φαιάκων που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η ΕΥΔ ΕΠ Ιονίων Νήσων και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων συνεχίζονται και το Σάββατο με ομιλητές εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων προσεγγίζοντας για ακόμα μια μέρα την Δημιουργική Βιομηχανία και τον Τουρισμό.

Η συμμετοχή από τη Κεφαλονιά είναι το Aaristra festival. Και μιλάει ο Φώτης Βαλλατος υπεύθυνος τύπου και συνδιοργανωτης!

 Έλα μαζί μας!

ΠΗΓΗ: https://www.inkefalonia.gr/

Related Articles

Back to top button