ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ξεκινούν τον Μάρτιο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες για να χορηγηθούν τα πρώτα χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια για την απόκτηση προσιτής πρώτης κατοικίας.

Αυτό εξήγγειλε με ανάρτηση του στο Facebook, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία έκανε ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου της εβδομάδας.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται πως με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:

– Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.

-Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

-Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.

– Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).

– Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

Related Articles

Back to top button