ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία: Τα «φέσια» Πλεύρη προς τους ιδιώτες – προμηθευτές πνίγουν τις επιχειρήσεις του κλάδου

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά – «Μαύρες τρύπες» στα νοσοκομεία Πέλλας, Γιαννιτσών, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Κιλκίς και Ιωαννίνων τα οποία δε μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις καθημερινές τους ανάγκες
Συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανήλθαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 στα 1,075 δισ. ευρώ, από 431 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2022.

Αυτή η ασυνέπεια των υποχρεώσεων του υπουργού υγείας, Θ. Πλεύρη, προς τους ιδιώτες προμηθευτές δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις του κλάδου. Μάλιστα το πρόβλημα επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της αύξησης των αναγκών που αυτή προκάλεσε καθώς το υπουργείο υγείας έχει πάνω από 2 χρόνια να αποπληρώσει τα χρέη του στους προμηθευτές.

Οι οικονομικές «μαύρες τρύπες» των δημόσιων νοσοκομείων με την ανοχή του Υπουργείου Υγείας, καθιστά επισφαλή τη λειτουργία τους, καθώς δημιουργούνται σοβαρότατες ελλείψεις με αποτέλεσμα οι νοσοκομειακές δομές να μη μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονται σε όλες τις οικονομικές μονάδες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προετοιμάζονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αφού έχει ξεκινήσει η χρήση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν τίποτα το πρώτο τρίμηνο του έτους ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων που τα προμηθεύουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 909 εκατ. ευρώ ήτοι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2021.

Αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες παρατηρούνται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας με πιο χαρακτηριστικά να είναι τα νοσοκομεία της Πέλλας, Γιαννιτσών, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Κιλκίς και Ιωαννίνων.

Η αντίδραση του Συνδέσμου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων:
Την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σχολιάζει με δραματικό τρόπο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε επιστολή του προς της ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρουν:

«Στο μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατ. ευρώ από 739 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%!!), ενώ συγκρίνοντας τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα) παρατηρείται αύξηση 50%!! Είναι προφανές ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των Νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Πλέον των ανωτέρω, στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ’ ενός οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αφ’ ετέρου η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εξοφλήσεις των νοσοκομειακών οφειλών γίνονται με τεράστια καθυστέρηση που, σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει τους 12 μήνες! Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή τροφοδοσία των Νοσοκομείων, αλλά και περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές».

Related Articles

Back to top button