ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 στα Ιόνια νησιά

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που έλαβε χώρα σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου 1953, στα Επτάνησα και ισοπέδωσε ολοσχερώς τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου στην Κεφαλονιά καθώς και τη χώρα της Ζακύνθου. Η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει στην περιοχή του Ιονίου από τις 9 Αυγούστου και κορυφώθηκε στις 12 του ίδιου μήνα με ένα σεισμό μεγέθους 7,2 ρίχτερ ενώ ακολούθησαν και αρκετοί μετασεισμοί. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς στα Ιόνια νησιά ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα από τα κινηματογραφικά Επίκαιρα, παραγωγής 1953, στο οποίο καταγράφονται σπάνια πλάνα και εικόνες από τα δύο νησιά και τις κατεστραμμένες πόλεις μετά τους σεισμούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Τα κινηματογραφικά Επίκαιρα ήταν ταινίες μικρού μήκους που συνήθως προβάλλονταν στα σινεμά πριν την έναρξη της ταινίας και παρουσίαζαν θέματα επικαιρότητας από την πολιτική, την πολιτιστική και την κοινωνική ζωή της χώρας.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα από τα Επίκαιρα του Αυγούστου του 1953 στα οποία προβάλλονται το κατεστραμμένο από τον σεισμό Αργοστόλι και η χώρα της Ζακύνθου. Αρχικά, προβάλλονται πολεμικά σκάφη του 6ου Αμερικανικού Στόλου, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων κρατών που έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου για να παράσχουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Ο φακός των Επικαίρων καταγράφει συνεργεία να καθαρίζουν τα ερείπια, ενώ οι σεισμόπληκτοι στεγάζονται προσωρινά σε σκηνές.

Έπειτα, τα κινηματογραφικά Επίκαιρα ταξιδεύουν στην ερειπωμένη πόλη της Ζακύνθου όπου τα συνεργεία σβήνουν ακόμη τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά το σεισμό. Εκσκαφείς ανοίγουν δρόμους για την επικοινωνία με την ενδοχώρα, ενώ αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα μεταφέρουν τραυματίες και τρόφιμα. Σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Ζακύνθου φαίνονται να στεγάζονται σε σκηνές, ενώ στρατιώτες και ναύτες βοηθούν στη διανομή των προμηθειών.

Έτος παραγωγής: 1953

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Related Articles

Back to top button