ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο καλάθι για ειδικές «διατροφικές ανάγκες»

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» που βρίσκεται σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου στα σουπερμάρκετ μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Ο υπουργός ανέφερε αρχικά πως γίνονται συχνές επισκέψεις στα σουπερμάρκετ προκειμένου να ελεγχθεί εάν τηρείται το μέτρο σωστά και σημείωσε πως υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να διορθωθούν αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Οι πωλήσεις στο “καλάθι” έχουν αυξηθεί κατά 100% που σημαίνει πως ο κόσμος θέλει να αγοράσει, ζητάει τα προϊόντα…αυτή τη στιγμή και η βιομηχανία πρέπει “να βάλει πλάτη” έτσι ώστε τα προϊόντα που βρίσκονται στο “καλάθι” να είναι πολύ πιο φτηνά από τα αντίστοιχα» είπε ο υπουργός.

Επέκταση του μέτρου

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και σε άλλους κλάδους απάντησε: «Είναι προαιρετικό, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα “καλάθι”, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε αλυσίδες μικρότερες, έχουν άλλα μεγέθη».

Συμπλήρωσε πως το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με αρτοποιεία και κρεοπωλεία με τους επιχειρηματίες να είναι θετικοί στη σκέψη, ωστόσο αναμένουν να δουν την εξέλιξη του μέτρου.

«Θα δημιουργήσουμε ένα “καλάθι” για τους συμπολίτες μας, με ειδικές διατροφικές ανάγκες» αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης.

Κατόπιν εξήγησε πως μέσα στο «καλάθι» υπάρχουν 50% προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, και 50% επώνυμα προϊόντα.

Οι όροι της Επιτροπής Ανταγωνισμού

«Η επιτροπή ανταγωνισμού έχει θέσει ορισμένους όρους. Εμείς προσδιορίζουμε μονάχα τα είδη, δεν μπορούμε να πουμε τι προϊόντα θα μπουν, είναι κάτι που το επιλέγει το εκάστοτε σουπερμάρκετ γιατί έτσι ήταν η οδηγία από την Επιτροπή» προσέθεσε.

Σχετικά με την πλατφόρμα e- καταναλωτής ο υπουργός επισήμανε πως οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν μέσα και να παρακολουθούν τις τιμές των προϊόντων και να τις συγκρίνουν. Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα βρίσκονται όλα τα σουπερμάρκετ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «καλάθι του νοικοκυριού».

«Ως προς την αισχροκέρδεια δεν έχουμε σταματήσει (τους ελέγχους), έχουμε κάνει υποδείξεις για τις ταμπέλες, τώρα που θα κυκλοφορήσουν οδηγίες συνολικά με το πώς θα πρέπει να τοποθετούνται, και πώς θα γίνεται ο έλεγχος, θα επιβάλλονται και πρόστιμα» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του «καλαθιού».

kefaloniapress.gr

Related Articles

Back to top button