ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή: Το σύμπτωμα της Long Covid που έχουν πολλοί και προβληματίζει.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της Long Covid;

Απαντήσεις στο ερώτημα ποιοι από όσους νόσησαν με κορωνοϊό είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν long covid επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες καταλήγοντας ότι «υποψήφιοι» είναι όσοι εκδήλωσαν περισσότερα από πέντε συμπτώματα της νόσου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή επικαλούμενη τις παρατηρήσεις των ειδικών επιστημόνων είναι ότι υποψήφιοι για να εμφανίσουν το σύνδρομο long covid είναι ασθενείς αυξημένης ηλικίας, παχύσαρκα άτομα, γυναίκες, ασθενείς με ιστορικό άσθματος και ασθενείς που εμφάνισαν μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το μακροχρόνιο Covid-19 περιγράφει την επίσημα αναγνωρισμένη χρόνια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης SARSCoV-2, με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της Long Covid; Σύμφωνα με τον διδάκτωρ Mοριακής Bιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital Γιάννη Πρασσά ανάμεσα στα συμπτώματα του Long Covid είναι και θέματα με τη μνήμη! Οπως είπε μιλώντας στο iefimerida.gr: «Ανάμεσα στα εκατοντάδες συμπτώματα που έχουν συσχετιστεί με το μακροχρόνιο Covid-19, τα πλέον κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξαντλητική αδικαιολόγητη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδιες/καρδιακες αρυθμιες, γνωστικές δυσλειτουργίες, παρατεταμένη σύγχυση αλλά και θέματα ψυχικής υγείας και μνήμης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σταθερά ή να κυμαίνονται ή να υποτροπιάζουν με την πάροδο του χρόνου».

Πηγή: instanews.gr

Related Articles

Back to top button