ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε Κεφαλονιά και Ιθάκη | Προχωρά η εγκατάσταση και λειτουργία των υδατοδρομίων

Προχωρά η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας υδατοδρομίων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη σύμφωνα με το inkefalonia.gr

Πρόκειται για ένα νέο μέσο μεταφοράς το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά τις συνδέσεις των νησιών με γειτονικούς αλλά και πιο μακρινούς προορισμούς, σε εξαιρετικά μικρό χρόνο και θα δώσει νέες δυνατότητες στον τουρισμό, τους επαγγελματίες, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών , οι οποίες θα διασυνδεθούν.

O COSMOS 96,5 και η τοπική ενημερωτική εκπομπή «ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΑ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοϊζο & Σπυριδούλα Αναλυτή παρουσίασαν σε αποκλειστικότητα το προτεινόμενο από την Hellenic Seaplanes πλάνο λειτουργίας για τους προορισμούς οι οποίοι θα διασυνδεθούν, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χρόνος του ταξιδιού από προορισμό σε προορισμό, ο οποίος ξεκινά από 9 λεπτά και φθάνει τα 45 λεπτά.

Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει τα 4 στάδια με συνολική διάρκεια τους 8 μήνες.

1ο στάδιο : Διαγωνιστική διαδικασία (1 μήνας)
20 στάδιο : Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης (1 μήνας)
3ο στάδιο : Έκδοση άδειας λειτουργίας (3 μήνες)
4ο στάδιο : Κατασκευή υδατοδρομίου (3 μήνες)
hronodiagramma ydatodromio

Οι απαιτούμενες διαδικασίες

Αρχικά θα πρέπει να εκπονηθεί πλήρης τεχνικός φάκελος , καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί ο σχετικός νόμος για την αδειοδότηση.

Ο φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε επόμενο στάδιο εμπειρογνώμονες της εταιρείας πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους παρουσία επαγγελματία πιλότου και υπευθύνων εξοπλισμού και χωροθέτησης, ώστε να εξασφαλιστεί το βέλτιστο σημείο προσθαλάσσωσης , ελλιμενισμού και επιβίβασης επιβατών.

Ο υπεύθυνος εξοπλισμού καθορίζει τα σημεία που θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός (ανεμούριο, σήμα οπτικής αναγνώρισης, Φανός ειδοποίησης αεροπορικής δραστηριότητας, Σημεία πρόσδεσης, Σωσίβια, Πυροσβεστικά Μέσα , Μέσα περιορισμού ρύπανσης κ.α.

Το κόστος & η θέση εγκατάστασης

Το κόστος για την έκδοση άδειας λειτουργίας ανέρχεται στις 30.000 ευρώ + ΦΠΑ και για την κατασκευή του υδατοδρομίου σε 250.000 ευρώ + ΦΠΑ.

Το ποσό καλύπτεται εξολοκλήρου από την ίδια την εταιρεία.

Η προτεινόμενη θέση έχει οριστεί στο λιμάνι Αργοστολίου, στο σημείο δίπλα από την ράμπα πρόσδεσης του φέρυ μπόατ στη γραμμή Ληξούρι – Αργοστόλι.

Τα στάδια κατασκευής των χερσαίων υποδομών

Kατασκευή και τοποθέτηση του οικίσκου στην χωροθετημένη περιοχή του υδατοδρομίου
Εγκατάσταση πλωτής εξέδρας για την πρόσδεση των υδροπλάνων
Κατασκευή και τοποθέτηση της περίφραξης του υδατοδρομίου
Εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού του υδατοδρομίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συστήματα ασφαλείας (συστήματα συναγερμού, x-ray για τον έλεγχο τόσο των αποσκευών όσο και των επιβατών κ.α.) εξοπλισμό για το εσωτερικό του οικίσκου όπως Η/Υ & Περιφερειακά
Εφοδιασμό του οικίσκου με εξοπλισμό που αφορά το χώρο αναμονής του υδατοδρομίου (π.χ. καθίσματα, reception desk κ.α.)
Επιπροσθέτως η Εταιρεία θα εξοπλίσει το υδατοδρόμιο με σκάφος ασφαλείας που θα συνοδεύει τα υδροπλάνα κατά την αποθαλάσσωση και προσθαλάσσωσή τους, φέροντας όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό διάσωσης για το σύνολο των επιβαινόντων ατόμων του αεροσκάφους.

Πηγή: https://www.imerazante.gr/2022/12/07/301609

Related Articles

Back to top button