ΚΟΣΜΟΣΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Al Jazeera: Σε χώρα πύλης εισόδου φυσικού αερίου μετατρέπεται η Ελλάδα

Την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και τη μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου σημειώνει άρθρο του Al Jazeera. Ειδικότερα, στο άρθρο αναφέρεται ότι, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Σημειώνεται ακόμα ότι σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία. Το έργο αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέχρι να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες στη Βουλγαρία, στις 27 Απριλίου, την προμήθευε με φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξεως του 90%. Η παροχή σταμάτησε, όταν η Σόφια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη Ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους. Η Πολωνία που ανακοίνωσε την ίδια απόφαση, είχε την ίδια τύχη.

Σύμφωνα με τον Mike Myrianthis, βετεράνο της βιομηχανίας και αναλυτή, «ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα».

Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).

Εξαρτάται από την Ελλάδα η Βουλγαρία στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum, η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μάλιστα σημειώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

Στις 31 Ιανουαρίου, μια κοινοπραξία εταιριών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ιταλία ανακοίνωσαν την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία,» είπε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα εγκαίνια της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Όσο περισσότερο θα εξαρτάται η Νοτιοανατολική Ευρώπη από το αέριο της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα, τόσο θα μεγαλώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στα Βαλκάνια, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου

ethnos.gr

Related Articles

Back to top button